www.ruysvloeren.nl

Blog

Vloeren in de industrie

Eindgebruikers en Esthetica,

Eindgebruikers en Esthetica zal ik in deze blog als E&E benoemen!

De eindgebruiker heeft uiteraard verwachtingen van een vloer-product dat wordt aangeschaft. In eerste instantie zal het voor een leek (betreffende vloeren) zeer belangrijk zijn om voor een mooi Esthetisch hoogstaand product te gaan kiezen. Nu zijn er mooie producten in overvloed. De keuze voor een mooi product en dan minder naar de kwaliteit en functionaliteit te kijken, is een zeer gevaarlijke valkuil! Een valkuil waar de Eindgebruiker van E&E maar al te vaak in gevallen is.

kwaliteit en functionaliteit worden vergeten

Vergeet bij een mooi product niet te kijken naar de kwaliteit en functionaliteit!
De afkorting N.O.T.K. of Opties zijn begrippen die ook in de verkoop van vloeren voorkomen. Tijdens de verkoop gesprekken wordt door de Eindgebruiker over het algemeen naar kleine proefvlakjes (monsters) van vloeren gekeken. In de praktijk zal het beter zijn om naar vloeren te kijken die in gebruik zijn bij bedrijven die in dezelfde tak van de industrie werkzaam zijn. Zij kunnen over het algemeen heel goed en duidelijk vertellen wat ze van een bepaald type vloer vinden, en hoe goed of slecht deze bevalt. Tegelijkertijd kan in het gebruik de esthetische uitstraling goed worden bekeken.


"In de praktijk zal het beter zijn om naar vloeren te kijken die in gebruik zijn bij bedrijven die in dezelfde tak van de industrie werkzaam zijn."
Een aantal zaken zou besproken moeten worden en op basis van belangrijkheid bepaald moeten worden. Belangrijke zaken die besproken kunnen worden zijn bijvoorbeeld functionaliteit, esthetiek, levensduur, antislip, reinigbaarheid, productiesnelheid, belastbaarheid, kleur en uiteraard prijs. Mooi of niet, in mijn ogen blijven de zaken functionaliteit en levensduur de allerbelangrijkste!

Wordt aan esthetiek een zeer hoge belangrijkheid toegekend dan moet er ook vaak 'voorzichtig' worden omgesprongen met het product. De prijs en het budget zijn uiteindelijk ook zeer belangrijk. 
Nu blijkt naar mijn mening over E&E dat ik niet gesproken heb over type vloeren die door ons geproduceerd worden. Uiteraard zou het in mijn belang zijn om reclame te maken. Dit is in mijn optiek bij dit onderwerp echter van ondergeschikt belang. Het grootste belang van een leverancier ligt bij het leveren van het juiste product en voldoet aan het verwachtingspatroon van de cliënt. Mijn specialisme ligt bij de cement-gebonden pantserdekvloeren. Qua esthetiek kan ik rustig zeggen dat deze vloer niet als de allermooiste door het leven gaat. Een kleurtje toevoegen in het cement lijkt interessant. Door de cementreactie en de daarmee vrijkomende kalk wordt de kleur niet echt helder.

Voorbeeld cementreactieVoorbeeld cementreactie nat
Voorbeeld cementreactie
Dit is dan ook meteen bij oplevering van de vloer een discussiepunt. De Eindgebruiker gaat dan meteen een discussie over de Esthetiek aan.
De functionaliteit en de levensduur komen dan vaak helemaal niet ter sprake! Functionaliteit en levensduur zijn op moment van oplevering ook onzichtbaar! Onzichtbare zaken waarvoor de cliënt feitelijk veel geld op tafel moet leggen! De vloer zal in de loop van de tijd mooier worden door het gebruik. Dit gegeven is echter bij oplevering niet echt uit te leggen aan de Eindgebruiker.

Er zijn ook vloeren die heel mooi zijn bij oplevering! Mooie vaste RAL-kleur, hoge glans, kortom een gelikt product wat als fantastisch wordt ervaren als de vloer klaar is.De E van Esthetiek wordt hier als prima ervaren tijdens de oplevering. In de praktijk bij zware belasting kan het zo zijn dat deze vloeren zeer snel lelijk worden. Ieder krasje is bij dit soort vloeren snel zichtbaar. De E van Esthetica wordt derhalve in de tijd snel teniet gedaan bij zware belasting. Dus zware schuivende lasten, vallende lasten etc. zijn funest bij dit soort  'blinkende en glimmende' vloeren. Bij bepaalde zeer lichte belasting kunnen deze vloeren waarschijnlijk weer wel voldoen en een paradepaardje in een bedrijf zijn.

Eindconclusie over bovenstaande betreffende E&E kunnen wij rustig stellen dat er niet over 1 nacht ijs een beslissing genomen moet worden. Het benaderen van 1 of liever nog meerdere gebruikers van bepaalde types vloeren is belangrijk. Vaak is het mogelijk om via de leveranciers een gebruiker te contacteren om te kijken op een project waar de vloeren al liggen en ruime tijd gebruikt worden. Pas na grondig vooronderzoek en bezoek van verschillende projecten is het mogelijk om juiste keuzes te maken.

E&E is misschien wel een nieuwe afkorting om terdege aandacht aan te besteden.

Auteur: A. Deutekom ( projectleider / hoofd-uitvoerder Ruys Vloeren)

Deel dit artikelVolgend bericht