www.ruysvloeren.nl
25 juni 2019
Visie Ruys Vloeren over kwaliteitswaarborging in de bouw
Duurzaamheid is een steeds breder gedragen begrip en vormt de basis voor nieuwe investeringen. De Wet Kwaliteitsborging 
is aangenomen in de Eerste Kamer en dient de kwaliteit in de bouw te verhogen.
 
Onderstaand de passage:
Geen dichtgetimmerd bestek
Met de komst van de Wet Kwaliteitsborging wordt niet alleen de positie van opdrachtgevers versterkt; de verantwoordelijkheid zou eveneens moeten groeien, vindt de ING. “Om alle mogelijkheden voor circulaire innovatie uit de gehele bouwketen te benutten, ligt er een belangrijke taak bij opdrachtgevers”, stelt ABN AMRO. “Bij aanbestedingen kunnen zij het beste een ‘brede uitvraag’ in ruime bewoordingen doen. Iedere ketenpartner kan dan zijn innovatieve circulaire bouwmethodes aanbieden in plaats van dat deze zijn opgelegd in een dichtgetimmerd bestek waarin verdere innovatie niet meer mogelijk is.”

Hendrik Ruys, directeur van Ruys Vloeren B.V., is het daar helemaal mee eens. “Bij aanbestedingen draait het al gauw om de laagste prijs. Wij vinden een kwalitatief duurzaam product en expertise leveren veel belangrijker.” Ze worden, juist vanwege hun jarenlange expertise in de food, vaak in een vroeg stadium betrokken bij de bouwplannen. “Mensen met ervaring in de bouw en het gebruik van foodfabrieken realiseren zich hoe essentieel een duurzame en goedgelegde vloer is voor de continuïteit van het productieproces. Een vloer in een foodfabriek moet bestand zijn tegen zuren en zware belasting, reinigingsmiddelen en extreme temperaturen. Maar hij moet met name functioneel zijn en bijdragen aan een veilige werkomgeving. Essentieel is een plasvrije vloer, want plassen zijn een bron van bacterievorming. Ook het additionele gebruikersgemak speelt mee: dat je na reiniging en desinfectie niet nog eens met een trekker over de vloer moet, maar dat het water door het afschot vanzelf richting de putjes loopt. Er komt dus nogal wat bij kijken.”

Ook hij benadrukt daarom het belang van het vóóraf goed inventariseren wat de wensen en eisen zijn van de gebruiker. “Wij willen weten met welke producten de klant werkt, welke logistieke bewegingen hij verwacht, welke temperaturen er over de vloer komen, enzovoort. Door deze zaken in het voortraject goed in kaart te brengen, leren we waar mogelijke gevaren en valkuilen liggen. We adviseren volgens het principe: ‘de juiste vloer op de juiste plek’, maar denken ook mee over de wandbescherming en engineering: over de hoogtes van de deuren, waar het afschot komt, wat de beste plek is voor de putjes. In sommige gevallen volstaat gewoon beton; in een vriescel bijvoorbeeld. Dat adviseren we de klant dan ook, ook al leveren wij die vloer zelf niet.”

Lees het hele artikel hier


Deel dit artikelVorig bericht Volgend bericht