www.ruysvloeren.nl
30 maart 2017
NOA-voorman Hendrik Ruys: "Het mag soms wel wat minder sociaal"

Foto: APA Foto
Wat het nieuwe kabinet kan doen? Hendrik Ruys, voorzitter van de Ondernemersvereniging van Afbouwbedrijven, weet het wel. De huidige regering heeft het runnen van een bouwbedrijf vrijwel onmogelijk gemaakt, stelt hij bitter vast. “De politiek vermorzelt de sector.”

Hendrik Ruys, zoon van een wegenbouwer, zucht diep. “Er zijn gewoon te veel sociale regels in Nederland”, stelt hij vast. “Je mag en kan als ondernemer bijna niets meer. Ontslaan is lastig, mensen aannemen een crime. Daardoor zit alles muur- en muurvast. De enige groep die er wel bij vaart, zijn de payroll- en uitzendbureaus. Voor hen zijn het gouden tijden.”

Bijna negen maanden geleden werd hij benoemd tot voorman van de NOA, de branchevereniging van afbouwbedrijven, vaak kleinere ondernemingen. Net als zijn illustere voorganger, Jan van de Kant, blijkt Ruys geen enkele moeite te hebben het regeringsbeleid van afgelopen jaren te fileren. Hij weet ook precies waar de schoen wringt: Te veel regels, te weinig oog voor de kleinere bedrijven.

Lees ook: Hendrik Ruys nieuwe voorzitter NOA
Dat tweede jaar doorbetalen is echt killing’
Gezeten aan misschien wel de grootste terrazzo-tafel van Nederland – een van de pronkstukken in het gezamenlijke onderkomen van de NOA en de AFNL in Veenendaal – steekt hij van wal. “Het aantal mensen in vaste dienst is in de bouw afgelopen jaar met 0,2 procent toegenomen, terwijl de bouwproductie in dezelfde periode met maar liefst 7 procent steeg. Zou minister Asscher zich niet afvragen hoe dat komt? Begrijpt hij dan niet dat mkb-bedrijven bang zijn geworden om nog mensen aan te nemen?”

Zelf begrijpt Ruys, eigenaar van Ruys Vloeren, het maar al te goed. Met ‘dank’ aan Den Haag moeten bedrijven hun werknemers twee jaar lang doorbetalen bij ziekte, bij ontslag een transitievergoeding ophoesten en hen tot hun 67ste aan het werk houden.

“Dat tweede jaar doorbetaling bij ziekte is echt killing voor onze sector”, fulmineert hij. “Als je 10.000 man of zo in dienst hebt, zal het wel werken. Maar heb je er vijf dan heb je gewoon een groot probleem als een van hen langdurig ziek wordt. Dat verklaart ook de opkomst van payrolling, uitzendbureaus en zzp’ers. De risico’s om iemand in vaste dienst te nemen, zijn alleen maar groter geworden. Heel frustrerend, want in onze sector willen we graag eigen vakmensen die de bedrijfsmentaliteit kunnen uitdragen.”

Werknemers moeten toch beschermd worden? Voor je het weet worden ze uitgebuit door een gehaaide werkgever. Zat voorbeelden van. Ook in de bouw.
“Laten we alsjeblieft niet doen alsof de werknemer van vandaag niets kan en niets weet. Dat is gewoon niet de realiteit. Tijden zijn echt veranderd. Zeker in onze branche. De vakman wordt steeds schaarser, maar ook belangrijker. Een goede metselaar of loodgieter is over een tijdje grootverdiener. Schijnzelfstandigen? Ja, die zijn er ook, natuurlijk. Maar ik denk toch vooral doordat Asscher ze die kant heeft opgeduwd.”

Wat is het voornaamste probleem dat afbouwbedrijven hebben met dat andere omstreden regeringsbesluit, de verhoging van de AOW-leeftijd?
“Wat eigenlijk wordt gevraagd is dat we onze werknemers 50 jaar aan het werk houden. Ik vind dat gek. In onze sector beginnen veel mensen al op hun 17de en toch hebben zij dezelfde pensioendatum als de eeuwige student, die veel later begint met werken en dus minder lang door hoeft. Dat klopt niet. Het lijkt mij veel beter als er rekening wordt gehouden met het aantal gewerkte jaren. Ook omdat mensen in de bouw vaak zwaar werk doen. Omscholen? Ander werk laten doen? In kleine bedrijven is dat niet zo makkelijk, hoor. Ik bedoel, als je vijf man in dienst hebt, heb je natuurlijk niet drie postbodes nodig.”

U vindt dat er bij het maken van nieuwe regelgeving meer rekening moet worden gehouden met de kleinere bedrijven. De invoering van de zogenoemde mkb-toets is wat dat betreft koren op uw molen?
“Kennelijk heeft men in Den Haag in de gaten dat het mkb economisch gezien groter is dan het grootbedrijf. Daarom is het verstandig als nieuwe wet- en regelgeving eerst op toepasbaarheid wordt getoetst. Maar ik denk dat er ook nog wel wat regels moeten worden teruggedraaid. Daarbij helpt het als het makkelijk wordt om gewoon werknemer te zijn. Nu wordt er gedacht aan regeltjes om zzp’ers terug te duwen in het hokje werknemers. Op zich niets mis mee, maar het is beter om ervoor te zorgen dat de risico’s afnemen en bedrijven daarom weer mensen in vaste dienst willen nemen.’’

Begrijpt minister Asscher dan niet dat mkb-bedrijven bang zijn geworden om nog mensen aan te nemen?
De bouwkwaliteit staat door de politieke bemoeienis op het spel. De veiligheid ook. Dat is zijn verhaal. Minder regels, meer betrokkenheid. Voer het Amerikaanse model maar in? Ontslaan wanneer het de werkgever uitkomt? “Nee. Dat is het andere uiterste. Iemand die 40 jaar in dienst is geweest zomaar op straat kunnen zetten, zonder enige vergoeding, dat vind ik asociaal. Maar nu wil Nederland het beste kindje uit de Europa-klas zijn, met 104 weken doorbetalen bij ziekte. In Frankrijk is dat zeventien weken, in Duitsland zes. In België zelfs maar twee. Het kan dus ook anders.”

Ruys Vloeren
Hendrik Ruys startte in de jaren tachtig van de vorige eeuw in Amerika een bedrijf in leidingrenovatie. In 1990 keerde hij terug naar Nederland om het bedrijf van zijn vader voort te zetten. “Hij was wegenbouwer, maar dat vond ik maar niets. Dat wegenbouwbedrijf heb ik verkocht om met het vloerenbedrijfje dat hij ook had, verder te gaan.” Dat vloerenbedrijfje is nu een onderneming met bijna vijftig man personeel, goed voor een omzet van zo’n 10 miljoen. Afwerkvloeren, slijt- of slipvaste vloeren, cement- of kunststofgebonden. “Bijzondere bedrijfsvloeren, die maken we graag. Hoe specialistischer, hoe beter. “Vloeren die bacterievrij zijn bijvoorbeeld, met toebehoren als putten en stootbanden. Zo leveren wij heel veel vloeren voor de voedselsector. De juiste vloer op de juiste plek, met garantie.” Nederland is zijn belangrijkste afzetmarkt, maar toch komt nog 30 procent van de omzet van over de grens. Ruys Vloeren is actief in Rusland, Amerika, Spanje, Italië. En natuurlijk in België en Duitsland, “maar dat noem ik geen buitenland meer”.

Donderdag 30 maart is Hendrik Ruys een van de tafelgasten in het Cobouw Café, dat plaatsvindt tijdens de Vloerendag van de NOA in Veenendaal. Aan tafel zal gediscussieerd worden over de kenmerkende mkb-problematiek, maar ook over ketensamenwerking en de toekomst van de gespecialiseerde bouwbedrijven. Naast Ruys schuiven onder andere ook Bernard Wientjes (Bouwagenda), John Kerstens (PvdA) en Peter Roos (FNV Bouwen & Wonen) aan.

Deel dit artikelVorig bericht